Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında yapılan muayene ve özel testler.
- Ayak Muayenesi
- Bel Muayenesi
- Boyun Muayenesi
- Dirsek Muayenesi
- Diz Muayenesi
- El Bileği ve El
- Kalça Muayenesi
- Omuz Muayenesi
- Torakal Muayene
- Yürüme
Genel tababette fizik muayene inspeksiyon, palpasyon, perküsyon ve oskültasyon bölümlerine ayrılmıştır. Bununla birlikte perküsyon ve oskültasyonun yeri, hareket sistemi muayenesinde oldukça sınırlıdır. Örneğin perküsyon Tinnel Testi içinde kullanılabilir. Kas iskelet sistemi muayenesinde oskültasyon ve perküsyondan ziyade eklem hareket açıklığı muayenesi, özel testler ve nörolojik muayene yapılmaktadır.
İnspeksiyon ile yüzeyel anatomi, dizilim, aktif eklem hareket açıklığı ve yürüme, palpasyon ile de kas testleri, duyu değerlendirmesi gibi nörolojik parametreler, eklemin stabilitesi, tendinit gibi durumların özel muayeneleri yapılır.
Ekstremite diziliminde varus terimi eklemin distalindeki kemiğin içe doğru açılanmasını ifade eder. Valgusta ise distalde kalan kemik dışa doğru açılanmıştır. Örneğin dizi ele alacak olursak ‘genu valgus’ deformitesi varlığında alt ekstremiteye karşıdan bakıldığında ‘X’ harfinin oluştuğunu görürüz. Akılda kalması bakımından valgus kelimesinin ‘valguX’ şeklinde okunması yararlı olabilir.
Rotasyonel dizilim ise ekstremitenin uzun aksı çevresindeki dönüşü ile alakalıdır. Örneğin tibiadaki rotasyonel dizilim tibial torsiyon olarak ifade edilir ve tibianın distalinin proksimaline göre uzunlamasına olan aks boyunca dışa veya içe dönüklüğünü ifade etmek için kullanılır. Normal yetişkin bir insandaki normal tibial torsiyon yirmi derecedir (20*).
Söz konusu dizilim femurda ele alınacağı zaman ise versiyon terimi kullanılır. Femur boyunun diz ekleminin fleksiyon ekseni ile olan ilişkisine göre anteversiyon mu retroversiyon mu olduğu belirlenir. Normalde femur boynu, femur kondillerinin medial-lateral aks düzlemine göre yaklaşık 15 derece anteversiyonda olmalıdır. Üzerindeki değerler artmış anteversiyona, altındaki değerler de retroversiyona neden olur.