İnspeksiyon
Torasik bölgenin muayenesi yapılırken hastanın boynu, omuzları, ve beli de açılmalıdır. Torasik bölgede tespit edilebilen sütlü kahve lekeleri, lipomatalar ve keçi sakalı şeklindeki kıllanma nörofibromatozisi düşündürür. Tek taraflı göğüs ağrısı olan hastalarda, deri üzerindeki segmenter dağılımlı eritem, vezikül ve kurut zona zostere işaret eder.
Skolyoz en sık torakal ve torakolomber bölgede gözlenir. Skolyozla beraber kifoz olabilmesine rağmen kifoz tek başına da bulunabilir. İnspeksiyonda skapulaların simetrisine dikkat edilir. Hastaya derin nefes aldırıp verdirilerek her iki hemitoraksın hareketine bakılır.
Palpasyon
Palpasyona C7’nin spinöz çıkıntısından başlanır. Önce orta hatta aşağıya doğru spinöz çıkıntılar, sonra yanlara kayılarak paravertebral kaslar kontrol edilir.
Skapulalar torasik vertebraların spinöz çıkıntılarının yaklaşık 5 cm (üç parmak genişliği) lateralindedir. Akromiondan başlanarak spina skapulanın üst kenarından mediale doğru trapezius palpe edilir. Buradan T12 istikametinde aşağıya ve mediale doğru kayılarak kas üzerindeki hassasiyet, kıvamındaki değişiklikler ve kasın konturu kontrol edilir.
Hareket Açıklığı
Torasik omurganın 6 temel hareketi vardır; fleksiyon, ekstansiyon, sağa ve sola lateral fleksiyon ve sağa ve sola rotasyonlar. Ancak saf torasik omurga hareketi yapmak zordur. Torasik omurga hareketleri lomber omurga hareketleriyle birlikte yapılır.
Nörolojik Muayene
Bu bölgenin patolojilerinde yüzeyel duyu kusuru dışında periferik sinire ait bozukluk tespit edilemez. Medulla spinalis basısında spastisite, derin tendon reflekslerinde artış, yüzeyel reflekslerin kaybolması ve patolojik reflekslerin pozitifliği gibi üst motor nöron bozukluklarına rastlanır.