İnspeksiyon
Dirseğin taşıma açısındaki artma (kubitis valgus) veya azalma (kubitis varus) genellikle kırık sonucu gelişen deformitelerdir. Olekranon üzerindeki lokalize bir şişlik çoğunlukla olekranon bursitine işaret eder. Özellikle olekranon üzerinde olmak üzere dirsek ve ön kolun ekstansör yüzünde subkutan romatoid nodüller, gut tofüsleri bulunabilir. Diffuz dirsek şişliği travmatik veya artritiktir.
Palpasyon
Palpasyona, dirsek yaklaşık 90° fleksiyona getirilerek başlanır. Tenisçi dirseğinde lateral epikondil ve suprakondiller çizgi oldukça hassastır. Medial epikondil ile olekranon arasındaki oluktan geçen ulnar sinir yumuşak ve yuvarlak bir sicim seklinde palpe edilebilir.
Hareket Açıklığı
Diğer eklem muayenelerinde olduğu gibi, hareket açıklığı muayenesi aktif ve pasif olarak yapılır. Dirseğin dört hareketi vardır. Fleksiyon, ekstansiyon, supinasyon, pronasyon.
Fleksiyon (135°-150°) ve ekstansiyon (0°-5°): Normal olarak dirsek fleksiyonunda el omuza dokunur. Erkeklerin dirsekleri 0°, kadınlar ve çocuklarınki 5° ye kadar ekstansiyona getirilebilir.
Supinasyon (90°) ve Pronasyon (90°): Kol yandan gövdeye yapıştırılır ve dirsek dik açı yapacak şekilde tutulur. Önkol ve avuç içi yere bakacak şekilde çevrilerek pronasyon, tavana bakacak şekilde çevrilerek supinasyon hareketleri kontrol edilir.
DİRSEK AĞRISI YAPAN BOZUKLUKLAR
Dirsek ağrısı yapan bozukluklar şunlardır:
1) Lateral Epikondilit (Tenisçi Dirseği)
2) Medial Epikondilit (Golfçü Dirseği)
LATERAL EPİKONDİLİT (TENİSÇİ DİRSEĞİ)
Elbileği ekstansöleri olan ekstansör karpi radialis longus ve brevis kasları ile supinator kas, lateral epikondil ve lateral suprakondiler çizgiden orijin alır. Bu kasların tendonlarının tendoperiostitine (entesopatisine) lateral epikondilit denir.
Palpasyonla lateral epikondil ve suprakondiler çizgide hassasiyet bulunur. Dirsek hareketleri açık ve ağrısızdır. Hasta yumruğunu sıkınca ağrısı artar. Dirençli el bileği ekstansiyonu (tenisçi dirseği testi) ve radiyal deviasyonu, dirençli ön kol supinasyonuyla lateral epikondil üzerindeki ağrı artar.
MEDİAL EPİKONDİLİT (GOLFÇÜ DİRSEĞİ)
El bileği fleksörleri ve pronotorlarının medial epikondile yapışma yerindeki tendoperiostitidir. Medial epikondilden orjin alan kaslar; 1- Pronotor Teres, 2- Fleksör Karpi Radialis, 3- Fleksör Karpi Ulnaris, 4- Palmaris Longustur. Lateral epikondilitte olduğu gibi dirsek hareketleri açık ve ağrısızdır. Rezistif el bileği fleksiyonu ve rezistif önkol pronasyonuyla medial epikondil üzerindeki ağrı artar